«Oppvekst og dagligliv på Færder» var tittel på Åse Ragne Thorbjørnsens foredrag på Historielagets møte 14.11.2019.
Nærmere 60 mennesker møttes i Kirkestua på Hvasser denne regntunge høstkvelden for å høre på kveldens foredrag og drikke kaffe med Bentes hjembakte kringle. Åresalget denne kvelden gav Historieforeningen et kjærkomment tilskudd. Det ble en fin kveld med lun stemning og vi opplevde en engasjert foredragsholder som kunne fortelle om en spesiell oppvekst på Færder fyr. En rekke bilder fulgte hennes fortelling.
Åse Ragne kommer fra en familie med loser og fyransatte i flere generasjoner. Hun hadde mye familie på Hvasser. Morfar Torger Rasmussen fra Hvasser var fyrmester på Strømtangen fyr, da Sverre Hansen kom til fyret som reservebetjent på 1930-tallet. Her traff Sverre fyrmesterens datter Astrid. Det ble bryllup i på fyret. Sverre ble ansatt som fyrassistent på Færder fyr i 1939 og bodde med sin familie der ute i mange år. To barn kom til verden, Gerd i 1938 og Åse i 1942. Åse ble født på selveste julaften.
Åse opplevde sin barndom på Færder som et trygt liv. Hun hadde respekt for havet, men var aldri redd. Tyske soldater hadde tatt over signalstasjonens bygninger under krigen, så der bodde de. Ellers var det tre ansatte med sine familier som bodde på fyret. Det var en tydelig klasseforskjell på de ansatte. Fyrmesteren hadde hage. Der var Åse aldri. De hadde mat nok på tross av krigen, men det var fisk til middag 5 dager i uka. Familien på Hvasser hadde gård og hager og bidro med annen mat.
Måkeegg var et godt mattilskudd. Eggene ble nedlagt i vannglass, et pulver som ble rørt ut i vann så det ble en gele som lukket porene på eggene, så de holdt seg.Postbåten med Kristian Mathisen kom hver uke med nye forsyninger – hvis været tillot. Etter krigen hadde båten ofte med turister som ville opp i tårnet. Far var omviser der. Etterpå viste Åse dem hvor ærfuglene lå. Det var mye folk innom fyret.
Bøker og lesning sto høyt i kurs. Det var mye håndarbeid og mor fikk symaskin med understell i jern, innkjøpt i Sandefjord. Denne ble fraktet i familiens åpne snekke sjøveien. Det var en krevende tur. Maskinen er fortsatt i familien og den er ikke lett å flytte på. Både mor og far vevde filleryer. Mors ryer ble finest. Åse har dem enda.
Det var få barn på fyret i Åses tid, men hun opplevde å få et par gode venner.
Lørdag var det bading i balje på kjøkkenet. Åse fikk bade først, for hun var minst.
Gerd gikk på skole på Hvasser til og med 5. klasse og fikk bo hos besteforeldrene. Da Åse skulle begynne på skolen, fikk de begge guvernante på Færder. Guvernanten fikk et av de to soverommene i leiligheten til å bo og drive skole i. Familien måtte holde guvernantene med kost og losji. Det var stor forskjell på de to guvernantene Åse fikk oppleve. Da Gerd skulle begynne på realskolen, leide familien et hus i Krukehavn der mor og jentene kunne bo. Åse begynte da i 3. klasse på Hvasser skole.
Åse følte ikke at hun hadde tapt noe på å vokse opp på et fyr i havgapet. Hun satt med mange gode minner. Åses foreldre flyttet til Færder enda en gang i sitt liv. Da var de blitt besteforeldre. Sverre Hansen ble da ansatt som fyrmester.
Referat Kari Sundsåsen