Webansvarlig :
K. Sundsåsen
Kontaktperson:
Bente Heilo
leder@hvasserhistorie.no
mob.  938 15 047

Rettighetene tilhører
Hvasser og Brøtsø
Historieforening
- stiftet 20. oktober 1995 -
   Hvasser og Brøtsø
HISTORIEFORENING

DE TRE FLOTTE SKIPPERHUSENE
Det nordre huset tilhørte i sin tid Abrahamsenslekta, det i midten Andersenslekta, og det sønna på tilhørte Krugeslekta.  Alle er nå sommergjesthus, og er tatt meget flott vare på. Jeg var på besøk hos nåværende eier av det søndre av husene, Leiv Blakstad, for et par år siden. Det var som å komme tilbake til 1800-tallet. Tapet og enkelte møbler var fra den tid.
Mine stamfedre bodde i det midterste huset. Vår bestefar, gamle A. C. Andersen, fikk i sin tid  tilbud om  å kjøpe sitt barndomshjem, men takket nei. Han har senere fortalt oss at mens han seilte ute og bodde i Amerika, forbannet han seg på at han aldri mer skulle pelle stein fra noen jorder her i livet!

EN DRAMATISK ULYKKE I 1848
Min tippoldefar Per Hanssøn (1798-1848) bodde i det midtre skipperhuset. Det var da mindre enn nå. Da han og og kona Anne Marie etter hvert fikk 6 barn, bestemte de seg for å utvide huset. Per dro på isen til Tønsberg med hest og slede for å kjøpe materialer. På vei hjem snødde det tett, og Per mista retningssansen. Ved Burø havna han borti for tynn is. Bare noen plankebiter var alt de fant etter han Per. Enken fullførte byggeprosjektet to år etter. Det var sterke kvinner da også!

POLITISKE DISKUSJONER PÅ BRYGGEKANTEN
På sine gamle dager møttes fast de to naboene: reder, skipper og høyremann Gjert Abrahamsen og skipper og venstremann Anders Kristian Andersen. Politisk interesserte var de begge to. Men enige? Absolutt ikke. Uansett hva den ene sa om politikk, var den andre uenig. Abrahamsen holdt "Stortingstidene", og denne leste de fra perm til perm for hverandre de to gamle gubbene. De forlot hverandre hver dag i sinne, men neste morgen var de busser igjen. To skikkelige stabeiser har min bestefar fortalt om sin far og naboen.

TORDENSKIOLD OG SANNI
Tordenskiold holdt en periode i sitt spennende liv til med sine skuter i sundet mellom Hvasser og Sanni. Han og soldatene bodde sannsynligvis om bord, men var mye i land på Sanni. Sannis høyeste fjell  Soldaterfjell er 36 meter høyt og ligger nordvest på øya, og har navnet sitt fra Tordenskiolds tid. Herfra speidet hans soldater etter svenskene. Opp til toppen av Soldaterfjell er det lagt 23 steinheller til trappetrinn.

KULTURMINNER PÅ SANNI
For ca 10 år siden registrerte Tom W. Skarre alt som fantes av kulturminner på Sanni. Hans rapport er imponerende lesning. At det finnes så mange kulturminner på ei så lita øy ante ikke jeg. Tom var guide på en rusletur Sanni-rundt da  jeg var med på for mange år siden. Det var virkelig interessant å høre han fortelle og vise oss alt fra hulveier, spennende steingjerder og  gamle grunnmurer fra hus og fjøs. Han ledet an på Melkeveien, til Kvibakke, til Soldaterfjell, til Kåvikribba, til Furusand, til Domarringen, og andre steder jeg ikke lenger husker hva heter. Utrolig hva den karen husker og vet om Sanni.

SANNI ER MYE MER ENN DETTE
Mange hvasserlendinger vet sikkert mer om Sanni enn det jeg vet. Derfor: møt opp i Sandøsund, bli med over, og del dine kunnskaper og historier om Sanni med oss andre.

Mine kilder er:
Eie Andersens bok: Øyfolket seiler videre
Lorents Berg: Tjømeboka
Tjøme kommune: Rapport om kulturminneregistrering på Sandø

Med ønske om en god tur til Sanni:

Frank Andersen

Tilbake til første side om Sandø....
Sandø. Maleri av Lagertha Nielsen gift med A.C. Andersen.
"Tordenskioldtrappa" opp til Soldaterfjell. Foto: Tom W. Skarre
Vi minner om at GRASROTANDELEN kan registreres i  ditt spillekort til fordel for Hvasser og Brøtsø Historieforening.
Org. nr. 994 627 805