Webansvarlig :
K. Sundsåsen
Kontaktperson:
Bente Heilo
leder@hvasserhistorie.no
mob.  938 15 047

Rettighetene tilhører
Hvasser og Brøtsø
Historieforening
- stiftet 20. oktober 1995 -
   Hvasser og Brøtsø
HISTORIEFORENING

HVASSER OG BRØTSØ HISTORIEFORENING: MEDLEMSMØTE PÅ "LOKALET"

50 ÅR SIDEN COWBOYENE HERJET PÅ HVASSER

Leder Bente Heilo ønsket noe over 80 medlemmer velkommen til medlemsmøte på "Lokalet" på Hvasser en fredagskveld 4. april 2014. Det ble servert kaffe og kaker, og eneste punkt på dagsorden var fremvisning av åtte korte cowboyfilmer som ble tatt opp i skogene på Hvasser i 1964.

Mange av de frammøtte var enten "skuespillere" i filmene, deres barn eller familie, eller andre øyboere som husket "invasjonen" av indianere og cowboyer for femti år siden. Og vi fikk gjenoppleve mye skyting og slåsskamper, hvor de fleste ble skutt til døde eller ble hengt opp til flere ganger, gjennom de åtte filmene. Det var mye blod (ketsjup), og alle kommentarer ble fremstilt som tekstplakater, da det ikke var lyd på filmene.

Fetterne Ingard og Einar Erlingsen ledet oss gjennom kvelden og fortalte blant annet at det hele startet med at Ingard kjøpte et 8mm smalfilmkamera for konfirmasjonspengene han fikk. De to skrev gjennom året 1964 manus til filmene, men da det kostet mye å kjøpe råfilm endte det opp med at "skuespillerne" måtte betale 10 kroner hver for å få lov til å delta. De aller fleste ungdommene på Hvasser fikk roller i filmene. I de syv første filmene var det bare gutter med fordi manusforfatterne mente at cowboys ikke hørte jenter til. Dette mente etter hvert jentene var blodig urettferdig, og forlangte å få bli med. Derfor ble den siste filmen en "kriminalfilm" av "Dracula typen", hvor hvasserjentene fikk stor plass som både offer og helter.

Filmene ble "skutt" inn i naturen rundt Lilleskagen. Det ble bygget en liten by av plankerester inne i et skogholt med fasaden av en saloon, et sheriffkontor, en bank og noen indianertelt. Da det trengtes steder for å filme innendørs ble det inngått avtale med blant annet Thorleif Abrahamsen (en låve som ble til en stor saloon), Willy Andersen (et postlokale med pengeskap passet ypperlig for et bankran) og Tore Pedersen (ei kjellerstue for passet godt for en innendørs fest).

Etter at filmene var vist ble det mye hyggelig mimring. De fleste hadde ikke sett filmene siden den gang de ble laget, så det var mye å snakke om. Som avslutning på kvelden ble det sunget ei gammel revyvise fra Sandøsund, etter flott trekkspillføring av Bjørn Erik Sandsten.

På bildene nedenfor ser vi et bilde fra en av filmene, av det fulltallige "Lokalet", samt et bilde av noen av skuespillerne 50 år etter.

Ref. Frank Andersen

Indianerinvasjon på Lilleskagen. Klipp fra en av filmene.
Noen av skuespillerne 50 år etter: fra venstre Brian Jonassen, Ingard Erlingsen, Einar Erlingsen, Ingar Gjertsen, Anne Lise Olsen, Steinar Erlingsen, Kjell Marthinsen, Tore Marthinsen og Frank Andersen.
Vi minner om at GRASROTANDELEN kan registreres i  ditt spillekort til fordel for Hvasser og Brøtsø Historieforening.
Org. nr. 994 627 805