Webansvarlig :
K. Sundsåsen
Kontaktperson:
Bente Heilo
leder@hvasserhistorie.no
mob.  938 15 047

Rettighetene tilhører
Hvasser og Brøtsø
Historieforening
- stiftet 20. oktober 1995 -
   Hvasser og Brøtsø
HISTORIEFORENING

Kulturvandring på Brøtsø 23.mai 2015

For tredje gang ledet Olaf Kristiansen en lokalhistorisk interessert gruppe, inklusive en journalist fra avisen Øyene, i en historisk rundtur på Brøtsø. Turen fulgte en trase som vist på kartskissen.
Turen startet på Olafs gårdstun i elleve-tiden i et strålende vårvær med skyfri himmel og god temperatur.
Han gav oss først en liten orientering om turen og om hvordan gårdsstrukturen på Brøtsø har utviklet seg fra opprinnelig å være en stor gård fram til den eiendoms strukturen viser i dag.Så gikk turen opp på Haugfjell med en strålende utsikt over Brøtsø, Hvasser og Tjøme med Røssesund og alle øyene utenfor. Her tok han oss med på en virtuell reise med ei seilskute opp gjennom sundet på vei til en av mange ankringsplasser eller kanskje en overhaling på Kjølhal-plassen like syd for Haugfjell.
Det har neppe vært et særsyn å se ei skute på vei opp Røssesund. I sin tid var det langt over 200 seilskuter registrert hjemmehørende på Tjøme og mange av dem på Brøtsø eller Hvasser. Han pekte ut seilingsleder og landemerker som ble brukt av skutene under innseiling, ankerplasser og plasser som ble brukt til kjølhaling.
Så gikk turen ned til Espevika hvor Olaf fortalte om gammel bosetting og om menneskene som bodde her før hyttefolket inntok stedet.


Fra Espevika fulgte vi ei glove på vestsiden av steinbruddet nordover til Skuteglova hvor det ennå sitter fortøyningsbolter i fjellet som vitnesbyrd om den virksomheten som engang rådde.
Turen gikk så videre nordover mot Rød, men med et lite stopp ved noen gamle hustufter som Olaf mener kan ha vært hustuftene til den rederen som disponerte opplagsplassen i Skuteglova.
På Rød fikk vi en gjennomgang av gårdens og innbyggernes historie, men vi fikk også høre om steinbruddet og om landhandelen som det nå er få spor etter. Og selvsagt fortalte han om ferge forbindelsen som knyttet Brøtsø til Tjøme før Røssesundbroens tid.
Så fortsatte vi over åsen til Neholmveien og tvers over ved enden av Holmekilen til Nordre Holme og derfra videre til Søndre Holme. Her ble det en rast og mulighet til å hygge seg på svaberget på Nebba med mat og kaffe.
Etter kaffepausen, delte gruppen seg i to - en gruppe gikk opp i Storebergkjerka hvor det var tent bål og satt inn lys, mens resten fulgte Olaf tilbake til startpunktet og Olafs låvemuseum.
De som gikk til Storebergkjerka,måtte ned på alle fire og krabbe seg inn. Men det hindret ikke spreke turdeltagere.Unge og "gamle" - alle krabbet seg inn og fikk en uforglemmelig opplevelse under de store bergnabbene.
Imens, i Olafs låve, gikk praten om turen og om all de fine historiene vi hadde fått ta del i.
En stor takk til Olaf for nok en hyggelig tur på Brøtsø.
Jan-Erik Pettersen, sekretær


Foto: Jan Erik Pettersen
Vi minner om at GRASROTANDELEN kan registreres i  ditt spillekort til fordel for Hvasser og Brøtsø Historieforening.
Org. nr. 994 627 805