Webansvarlig :
K. Sundsåsen
Kontaktperson:
Bente Heilo
leder@hvasserhistorie.no
mob.  938 15 047

Rettighetene tilhører
Hvasser og Brøtsø
Historieforening
- stiftet 20. oktober 1995 -
   Hvasser og Brøtsø
HISTORIEFORENING

Historisk rusletur på Brøtsø

I anledning kulturminnedagene i Tjøme kommune arrangerte Hvasser og Brøtsø Historieforening en historisk rusletur på Brøtsø i strålende høstvær 13.09.2014. Ca 40 stykker var møtt fram, og lokal kjentmann, Olaf Kristiansen, ledet turen som startet hjemme på gården hans på Brøtsø. Før avgang fikk vi se et oversiktskart over Brøtsø og fikk vite litt om bosettingen av øya som til å begynne med antagelig bare hadde én gård. På 1800 tallet vet man at det var 4 gårder, Holme, Rød, Nordre og Søndre Brøtsø. Gårdene ble etter hvert delt opp i mange gårdsbruk.

Turen startet med oppstiging til Haufjell, 51 m.o.h. Navnet kommer nok av at fjellet ser ut som en haug når en kommer seilende inn sørfra. Utsikten der er fantastisk på en klarværsdag som denne, og det var mange av oss som opplevde å kunne se hjem, enten vi var fra Tjøme, Hvasser eller Brøtsø. Olaf har god kjennskap til seilskutetida som var glansdager på øyene våre, og han fortalte levende om innseiling inn det trange Røssesundet ved hjelp av seilmerker for navigering, og om losing, kjølhaling og mye mer.

Turen gikk nordover til idylliske Espevika, eller Ospevika som var det opprinnelige navnet, hvor det var fastboende til ut i 60-årene til tross for at stedet er uten veiforbindelse. Her fikk vi høre dramatiske historier om losforlis og om et mystisk og uoppklart mord på ei tjenestejente fra Rød gård like før hun skulle gifte seg med en enkemann her fra Espevika.

Turen gikk så videre nordover gjennom ei stor glove i terrenget og ned til  Skuteglova. Her ble vi vist et fortøyningsfeste i fjellet for seilskutene, og en steinsetting i strandkanten som nok har vært en båtstø. På vei over Nordre Brøtsø mot Rød ble det et stopp ved rester av gamle og ganske godt bevarte hustufter.

Så bar det videre nordover til Rød hvor mange har minner om hvor fergeleiet for ferga over til Tjøme lå inntil Røssesundbrua sto ferdig I 1952.
Derfra gikk vi østover til Holme hvor vi fikk vite at det tidligere var blitt opprettet et mønstringskontor for at lokale sjøfolk skulle slippe den lange veien inn til Tønsberg. Ved Holme fikk vi en velfortjent pause på Nebba, og vi nøt maten på svabergene med utsikt mot Vasskalven og en speilblank sjø. Her var det også synlige minner i form av fortøyningsfester etter seilskutene på Holme.

Fra Holme vandret vi så sørover på småveier og stier langs vannet. Sør for Purkestranda delte laget seg. De som hadde lyst til å oppleve spenningen ved å komme inn i hula i Storeberget, Storebergkjerka, klatret opp dit mens resten av følget gikk tilbake til startstedet med Olaf. Siste post på programmet var omvisning i Olafs private museum hvor han har samlet mye redskap både fra fiske og jordbruk i tilknytning til gården.

Vi takker Olaf for en flott tur. Han er en førsteklasses turleder med utrolig mye interessante kunnskaper.

Foto: Reidar Lange
Vi minner om at GRASROTANDELEN kan registreres i  ditt spillekort til fordel for Hvasser og Brøtsø Historieforening.
Org. nr. 994 627 805