- stiftet 20. oktober 1995 -
   Hvasser og Brøtsø
HISTORIEFORENING
Webansvarlig :
K. Sundsåsen
Kontaktperson:
Bente Gjertsen
mob.  959 69 277

Rettighetene tilhører
Hvasser og Brøtsø
Historieforening

Oppvekst etter krigen - hverdagsbilder -
var tema for et bildekåseri mandag 12. februar 2018

Historieforeningen har en bildebase med historiske bilder, men hverdagsbildene er ikke i flertall. Det var festdagene som ofte var "fotodager".
Vi har en del bilder fra 1945 - 1960, heller lite fra 1960 - 1970 og nesten ikke noe fra etter den tid. Bruk av "lysbilder" har nok noe av skylden for det. De står kanskje fortsatt i kassettene sine i et skap, og det ble lagd færre papirkopier som ble limt inn i album av disse bildene.
Enhver av våre fotokvelder har vært en etterlysning av "gamle" bilder, også denne kvelden. Det er 73 år siden krigen. Disse årene må ikke gå i glemmeboka.

Freden i 1945 fikk fram optimisme og pågangsmot i folk. Nå skulle alt de ikke hadde fått gjort p.g.a. fem år med krig gjennomføres, men restriksjoner og rasjonering fortsatte i mange år og og "ting tok tid".
Skaffe, arve, sy nytt av vrangsiden på stoffet, skjøte på, lappe og stoppe var ord som ble mye brukt. Skjemaveldet i etterkrigstida var stort. Først i 1950 - 51 var de fleste rasjoneringer av mat og forbruksvarer opphevet.

Reisetillatelse behøvde man ikke etter krigen. Folk reiste på ferie igjen og øyene her ute var atter et ettertraktet feriemål. Sommerutleie og hyttebygging var i tiden. Man fikk bare lov til å bygge med brukte materialer og uten betalt arbeidskraft. Det krevde kreativitet, dugnad og gode forbindelser. Små hyttebygg dukket opp som paddehatter i terrenget utover i 1950-årene.

Kjøp av privatbiler var det siste som ble frigjort i 1960. I 1950-årene er det antatt av mellom 3-4 prosent av søknadene om bil ble innvilget. Import av lastebiler ble frigitt i 1952. Biltur var gjevt for de som fikk sitte på med en bileier. Transport av personer på lasteplanet var alminnelig godtatt. Vi mangler bilde av det!

Bilder av barn og unge var i flertall denne bildekvelden. Noen av barna på øyene var så heldige å vokste opp tett på dyr. Det blir det idylliske bilder av. Badegjester mangedoblet øyenes befolkning og noen barn fikk sommervenner. Det var ofte åpent vann nær der barna bodde, men det gikk stort sett bra - uten redningsvest.
Mange vokste opp uten bad, vaskemaskin og innedo. Ungene måtte være "godt kledd", så de ikke ble syke. Polio var skrekken. Man kunne få polio av å spise snø - ble det sagt. Vaksinen kom først i 1955.
Klærne var ofte romslige (og klumpete) for at man hadde noe "å vokse i". Det var mye omsøm og strikkeplagg. Liv eller livstykke holdt (trekkspill-)strømpene oppe på jentene og en del smågutter. Strømpene var hjemmestrikkede - og de klødde. Kjole og skjørt var for jentene i mange år. Skibuksa åpnet veien for langbuksa også for jenter. Hårsløyfa satt på mange hoder -  helt til den falt av. Strømpebuksa var en nyhet som gledet mange. Boblejakka dukket opp først på 60-tallet, et deilig plagg som veide lite.

Far hadde hatt og frakk og mor hadde hatt og veske når de var fine. De tenkte gjenbruk ved en hver anledning og sparte på det meste. "Kjekt å ha" -  eller "vi som har opplevd krigen", var standarduttrykk fra voksne.

"Gå ut og lek!" - var et gjennomgangstema. Det ble mye indianerlek for gutta. Tegneserier gav inspirasjon: Wild West, Mandrake, Sølvpilen m. f.
Jentene samlet glansbilder, byttet og lagde album. De hadde papirdukker og skrev minnebok. Donald Duck kom ikke til Norge før i april 1948 p.g.a. papirrasjonering.
"Barnetimen" på radio med tante Sonni og onkel Lauritz var populær. Vi husker også Rolf Kirkvaag med "Den lette timen" på kvelden. 
Først i 1960 ble fjernsynet innviet etter en del års prøvesendinger.  "Det er ingen grunn til å være redd for fjernsynet", sa Einar Gerhardsen da han ønsket fjernsynet velkommen til Norge.  "Synda er komen til jorda, men vi vil ikkje ha ho i fargar", sa Einar Førde da vi fikk fargefjernsyn i 1975.

Det var ikke hvert år man kunne gå på ski og bygge snøhule på Hvasser. Klima har variert med flere kalde vintre i serie etterfulgt av snøfattige år.

Ungdommen hadde sine møteplasser. Vi har noe få bilder. Ønsker oss flere!
På skolen ble det fotografert. Bilder fra første skoledag og skoleavslutning kan være viktige for flere enn den familien som tok bildene. Ikke alle klasser fikk besøk av en proff fotograf.
På 17. mai og på Hvasserdagene ble det tatt mange bilder. Vi vil gjerne ha flere av disse bildene, - helst med årstall.

Det virker som bildekvelder av populært. Vi ser et solid frammøte. Vi takker dere som har hjulpet oss med bilder. Det hadde ikke vært mulig uten deres hjelp. Vi håper dere  går hjem og leter videre. Det gleder mange.

Kari Sundsåsen
Fotoansvarlig for Hvasser og Brøtsø Historieforening


1945. En balje med barn. Kilde: Dagmar Lange
1946. Hønepasseren. Kilde: Jack Mathisen
1952. Besøk hos "Grisebolla". Kilde: Anna Andersen
1962. Snøhulebygging. Kilde: Solveig Bjønness
1970. 17. mai-toget på Hvasser. Kilde: Tor Belstad
1945. En idianer fyller år. Kilde: Terje Hansen


Vi minner om at GRASROTANDELEN kan registreres i  ditt spillekort til fordel for Hvasser og Brøtsø Historieforening.
Org. nr. 994 627 805