Rettighetene tilhører
Hvasser og Brøtsø
Historieforening
- stiftet 20. oktober 1995 -
   Hvasser og Brøtsø
HISTORIEFORENING

Kontaktperson:
Bente Heilo
leder@hvasserhistorie.no
mob.  938 15 047

Webansvarlig :
K. Sundsåsen
Referat fra rusletur på Veierland

Hvasser og Brøtsø Historieforening arrangerte tur til Veierland lørdag 28 april 2018.
48 personer hadde på forhånd meldt seg på turen. Vi hadde denne gangen annonsert med bindende påmelding pga. at det er begrenset hvor mange passasjerer ferjen tar med på en tur.
Vi dro av sted fra Tenvik med ferjen i greit vårvær og ankom Vestegården 10 minutter senere. Der møtte vi Lise Sandereid, som skulle guide oss rundt på Veierland.
Turen gikk først opp til Kirken, hvor vi fikk komme inn å bese og høre om kirkens historie.
Veierland kirke. Foto: Jan Erik Pettersen

Etter besøket der ruslet vi videre til Alby Gård. Underveis dit ble vi fortalt om forskjellige kjente personer som hadde bodd der ute, og om hvor de hadde bodd. Det ble fortalte om gammel og nyere bosetting, og det ble påpekt at en del av hytteeierne nedstammet fra personer som fra tidlig av hadde bodd og virket på Veierland.
Deretter gikk turen videre mot Dagros - kafeen hvor vi hadde planlagt å raste.
Underveis dit fikk vi se Villa Veierland - også et fint spisested på øya, og vi fikk høre om Vel-huset og det lille museet "Rispestua". Der fikk vi komme inni å se hvordan en enkel matros kunne bo i seilskutetida.
Så kom vi fram til Dagros. Der kunne vi få kjøpt deilig mat og kringle, som smakte fortreffelig etter en deilig tur langs skog og vei.
Etter en times avslapping der gikk turen videre sørover ned til Vervodden - et flott badeområde som også hadde fungert som beddingsområde for bygging av seilskuter.
Vervodden. Foto: Jan Erik Pettersen

På veien tilbake gjennom skogen passerte vi et vakkert område med hvitveis, blåveis og rødveis. Stien ledet oss frem til Tangen (det andre ferje stedet på øya).
Herfra tok vi ferjen tilbake til Tenvik.
Det ble en flott tur i et fint vårvær, og de som var med var veldig fornøyde. Lise Sandereid var en hyggelig guide som ledet oss sikkert gjennom hele turen. Hun hadde mye interessant å fortelle, og hun fikk også god hjelp av Jogeir Stokland som hadde stor kunnskap om øya og ikke minst historien tilbake i tid. Som takk fikk begge en av Historieforeningens bøker og til sist vanket det også ei flaske vin på Lise.
Så vi dro hjem fra Tenvik med en god følelse etter fine timer på øya i Vestfjorden. Det ble en fin tur og hvor alt gikk som enn hadde planlagt på forhånd.

Hvasser 28-04-2018
Bjørg M. Olsen

Vi minner om at GRASROTANDELEN kan registreres i  ditt spillekort til fordel for Hvasser og Brøtsø Historieforening.
Org. nr. 994 627 805