- stiftet 20. oktober 1995 -
   Hvasser og Brøtsø
HISTORIEFORENING
Webansvarlig :
K. Sundsåsen
Kontaktperson:
Bente Heilo
leder@hvasserhistorie.no
mob.  938 15 047

Rettighetene tilhører
Hvasser og Brøtsø
Historieforening


"Hvasserkveld i kirkestua" 07.09.2017  - referat

For tredje år på rad arrangerte Menighetsrådet på Hvasser og Hvasser og Brøtsø Historieforening en "Hvasserkveld i kirkestua". Og nok en gang var pensjonert sogneprest Svein Byholt den som dro lasset godt assistert av representanter fra begge foreninger - ingen nevnt og ingen glemt.
Kirkestua på Hvasser er et intimt og hyggelig lokale som egner seg godt til arrangementer av denne typen, og når komiteen disker opp med kaffe og nystekte vafler med rømme og syltetøy, så er rammen godt lagt for en hyggelig kveld. Og stua var full, ca. 70 telte vi.

Som seg hør og bør ble det intervju med en Hvasserlending, pensjonert telegrafist Berit Irene Johansen. Det ble et hyggelig gjenhør med pensjonert domprost David Gjerp, og noen gode historier fortalt av historieforeningens Frank Andersen. Og som i fjor, sang Mona Dahl for oss, godt akkompagnert av Sigve Barvik.
Berit Johansen hadde mye å fortelle fra sine år i utenriksfart. Svein Byholt spurte og grov, og Berit svarte klart og greit. Hun har tjenestegjort som telegrafist på de fleste typer skip, og har fartet joda rundt. Det kunne bli lange dager og i perioder mye å gjøre når "gutta" om bord skulle "ringe" hjem. Da gikk samtalen på kortbølge over Tjøme radio fra andre siden av kloden. Hun var sekretær for "skipper'n" og den som delte ut hyra. Vi fikk høre om skipskollisjon i "Kanalen" og om innsamlinger til "Kjerka" i Singapore. Ofte har vi hørt slike historier fra gamle sjømenn, og nå fikk vi dem altså fra en av sjøens kvinner, fra "gnista". Det gjorde ikke den store forskjellen - sjøfolk er sjøfolk! Nøkterne fortellinger om stor dramatikk.

Deretter ble det sang og musikk med Mona Dahl og Sigve Barvik. Dette er to folkekjære trubadurer som velvillig stiller opp på disse arrangementene år etter år. Mona har en varm og god stemme som passer perfekt til et slikt arrangement, og når hun synger Erik Byes vakre vise, "Vår beste dag", blir det stille i salen.

Så var det den pensjonerte domprostens tur. David Gjerp er en blid og hyggelig kar, og denne kvelden snakket han om hvordan spøk og alvor ofte glir over i hverandre, og han brukte dikteren Piet Heins berømte "gruk" som utgangspunkt.
Den som kun tar spøk for spøk,
og alvor kun alvorlig,
han og hun har faktisk fattet
begge deler dårlig.
Resultatet ble et vell av morsomme historier - samlet gjennom et liv som prest. Folk moret seg stort og latteren runget. Han greide likevel på mesterlig vis å flette alvoret og ettertanken inn i sitt foredrag.

Så var tid for å hygge seg med flere sanger fra Mona og Sigve og slå av en prat med gamle kjente over en kaffekopp og noen vafler. Det ble utlodning som seg hør og bør med mange fine gevinster gitt av enkeltpersoner og næringsdrivende på øyene. Salget gikk strykende og mange fikk med seg en gevinst hjem.

Det ble også tid til et lite foredrag av Frank Andersen. Han tok utgangspunkt i historier hentet fra historieforeningens arkiv, "Historier fra folkemunne", som han selv har vært med på å bygge opp. Han dvelte ved en helt annen mellommenneskelig relasjon enn presten før ham - nemlig krangling og slåssing. Vi har hatt vår del av det også, og Frank fortalte med et glimt i øyet uten at vi skal referere noe av det.
Til sist takke Svein Byholt alle bidragsyterne, både de som sto for det praktiske og de som bidro med underholdningen, med en rose og en liten pose med noe rart i. Det "rare" var honning, laks, makrellboks, appelsinjuice og en pose Twist.

Jan Erik Pettersen
Sekretær /foto


Berit og Svein i munter passiar.
Mona og Sigve med vakker sang
Tonen er satt mellom to gode venner og kolleger
Kveldens hovedgevinst
Vi minner om at GRASROTANDELEN kan registreres i  ditt spillekort til fordel for Hvasser og Brøtsø Historieforening.
Org. nr. 994 627 805